Српски English
 • Маслине

  Маслине

 • Производи

  Производи

 • Шампињони

  Шампињони

 • Поврће

  Маринирано поврће

 • Маслине у лимeнкама

  Маслине у лименкама


SITI д.о.о. прерађује, пуни и пакује искључиво првокласно биране плодове МАСЛИНА, ШАМПИЊОНА, ЉУТИХ ПАПРИЧИЦА И КРАСТАВАЦА...


Љуте папричице - Значај и порекло


Паприке разних врста (Capsicum annuum L. - Solanaceae) вероватно воде порекло из Боливије или Бразила одакле су се рашириле по Средњој Америци и Карибима а касније и широм Света, после Колумбових путовања. Користе се у кухињи 6 миленијума и гаји преко 25 врста и 400 варијетета уз со и бибер важи за омиљени зачин штавише - култ. Најстарији доказ о култивацији је сорта "аји" из Перуа (2.500 година п.н.е.), а наследници Инка су на фресци у катедрали у Куску Господа и апостоле понудили јелом справљеним од ње.


Богат је извор провитамина А и витамина C (у зеленом плоду 100-150 mg/100g, у зрелом 150-250 mg/100g – скоро 5 пута више него у лимуну!!!).


Све дивље врсте су љуте због присуства лековитог капсаицина док се доместикацијом већином добијају слатке или средње љуте сорте, што зависи од више чинилаца - међутим, повратком у слободну природу, љутина се обнавља. Капсаицин се, у вишој концетрацији, налази у семену и семеним ложама плода(око 80%).Израз капсикум потиче од грчке речи капто, у значењу: ујести. Љутина се мери Сковиловим јединицама (Wilbur Scoville,1912.) или, данас, течном хроматографијом. За поређење: слатка паприка = 0 јединица; хабанеро паприка = > 300.000, а чист капсаицин = > 16 милиона...


Лековитост љуте паприке доказана је код снижавања нивоа крвног притиска и холестерола и употреба у виду дијететског додатка у регулисању испољавања диабетичних промена у метаболизму.


Уживање у љутини папричица за сладокусце је неописиво задовољство лебдења између мира и жестине.


У асортиману SITI д.о.о. наши потрошачи могу наћи Папричице мариниране љуте у стакленој и пластичној амбалажи различитих величина.


^ Назад