Српски English
 • Маслине

  Маслине

 • Производи

  Производи

 • Шампињони

  Шампињони

 • Поврће

  Маринирано поврће

 • Маслине у лимeнкама

  Маслине у лименкама


СИТИ д.о.о. прерађује, пуни и пакује искључиво првокласно биране плодове МАСЛИНА, ШАМПИЊОНА, ЉУТИХ ПАПРИЧИЦА И КРАСТАВАЦА...


Шампињони - Значај и порекло


Шампињони ШАМПИЊОНИ, једна од најпознатијих врста јестивих печурки, су ретка биљна храна која се може на тако различите начине спремати, има добар укус, подстиче апетит, а уједно има и високу хранљиву вредност. Доступне су током целе године, конзервиране или свеже. Будући да су печурке богате висококвалитетним протеинима, могу обогатити исхрану, посебно особама које не козумирају месо или онима које га ретко конзумирају. Такође је значајно поменути да не садрже ни сахарозу ни скроб, па су стога врло погодни за особе оболеле од дијабетеса.


Истраживања су показала да ШАМПИЊОНИ имају антиканцерогене састојке, па додатак у оброке може помоћи у спречавању развоја рака, такође су и добар извор прехрамбених влакана, укључујући хитин, за кога се верује да смањује ниво холестерола у крви, затим бета-глукан, који благотворно делује на здравље кардиоваскуларног система, затим ниацин (B3) је витамин чије редовно уношење осигурава заштиту од развоја Алцхајмерове болести и старосне деменције.

Од киселина, у печуркама су најважније оксална и фосфорна киселина, а од минералних материја значајне су количине калијума. Уз плодове мора, највећи су природни извор селена, који је организму потребан у малим количинама и убраја се у најјаче антиоксидансе, а поседује и антикацерогено деловање.

У древној кинеској цивилизацији и култури печурке су цењене већ 7000 год, а и старим Римљанима била су позната разна јела од печурки. У Азијским се земљама користе у исхрани и лечењу већ 1000 година.У старо доба људи су мислили да је то храна богова, можда чак да су настале од грома, јер су се појављивале преко ноћи, након олује.


СИТИ д.о.о. својим купцима може понудити велики избор ЦЕЛИХ И РЕЗАНИХ МАРИНИРАНИХ ШАМПИЊОНА, у различитим врстама и величинама амбалаже.


^ Назад